Sünnet Nedir?
Sünnet nedir? Dini, tıbbi ya da kültürel nedenlerle erkek dış genital organının uç kısmını örten derinin çıkarılması işlemidir. İslam ve Yahudilikte dini bir ritüel olarak kabul edilir, aynı zamanda bazı kültürler için gelenek olarak uygulanır. Prepisyumun daralması gibi tıbbi durumlarda da yapılması gerekebilir.
Sünnet nedir? Bu soru, çocuğunun sünnetini yaptırmak isteyen ailelerin süreçle ilgili merak ettiği pek çok konuyu kapsar. Sünnet penisin ucundaki derinin cerrahi biçimde alınması işlemidir. Uygulamanın öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Bununla birlikte sünnetin kaç yaşında yapılacağı, işlemin çocuğa nasıl anlatılması gerektiği gibi oldukça fazla hassas nokta söz konusudur.
Sünnet işleminden önce eğer genel anestezi uygulanacaksa ameliyat öncesi belirli bir süre yemek yenilmemelidir. Sünnet bölgesinin temiz ve kuru olması gerekir. İşlemin yapılacağı kişinin tıbbi geçmişi, alerjileri vb. uygulama öncesi konuşulmalıdır. Özellikle çocuklar için uygulama korkutucu gelebilir. İşlemle ilgili açıklama yapılmalı, rahatlaması sağlanmalıdır.
Sünnet sonrası penisin temiz ve kuru tutulması oldukça önemlidir. İyileşme sürecinde rahat kıyafetler tercih edilmesi, aktivitelerin kısıtlanması, dikiş ve yaranın bakım ve gözleminin yapılması da önem arz eder.
Sünnet Nasıl Yapılır?
Sünnet, erkeklerin dış genital organı olan penisin ucunu örten derinin cerrahi bir yöntemle çıkarılması işlemidir. Bu işlem hem kültürel hem dini olarak hem de sağlık açısından önem taşımaktadır.
Genelde çocuk yaşlarda gerçekleştirilen bu prosedür, erişkin yaşlarda da yapılabilmektedir. Türkiye’de de de oldukça yaygın şekilde yapılan sünnet işlemi, nasıl gerçekleşir?
Sünnet işlemini gerçekleştirmek için genellikle lokal anestezi altında bir operasyon yapılır. Bu sayede, işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmez. Anestezi uygulandıktan sonra, penisin ucu örten deri, cerrahi aletlerle dikkatlice kesilir ve çıkarılır. Daha sonra bölgede oluşan yara dikişlerle kapatılır.
Peki, sünnetin sağlık açısından avantajları nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonlara karşı koruma: Sünnet, özellikle çocuk yaşlarda sıkça oluşan idrar yolları enfeksiyon riskini azaltabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için önleyicilik: Bazı çalışmalar sünnetin HIV, herpes simpleks virüsü gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklarda, bulaşma riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Hijyen: Sünnetin, smegma adı verilen ve penisin ucu altında birikebilen maddeyi engelleyebildiği ve bölgenin hijyenini sağladığı bilinmektedir.
Fimozis ve Parafimozis Riskinin Azalması: Fimozis ve parafimozis penis ucunu örten deride oluşan sorunlardır. Sünnet, bu durumların oluşma riskini ortadan kaldırır.
Sünnet, birçok kültür ve dinde önemli bir yere sahip olup, bireyin yaşam kalitesini artırabilir. Ancak, her cerrahi işlemde olduğu gibi sünnette de riskler vardır. Uygulama sonrası cerrahi komplikasyonlar, bölgenin duyarlılığında ortaya çıkan sorunlar, kozmetik ve psikolojik bazı problemler söz konusu olabilir. Bu nedenle sünnet kararı alınmadan önce konunun uzmanı bir doktora danışmak esastır. Uygulamanın bu konuda deneyimli bir hekim tarafından yapılması gerekir. Böylece komplikasyonlar engellenebilir.
Üroloji hekimi olan Prof. Dr. Özgür Uğurlu, kliniğinde bu alanda da hizmet vermektedir. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.