HoLEP Nedir?
HOLEP (Holmium laser enucleation of the prostate); Holmium laser enerjisi kullanılarak prostat enükleasyonu (içini çıkarmak).
HOLEP operasyonu ilk olarak 1990’lı yılların sonlarında Yeni Zelanda’da geliştirilmiştir. HOLEP ameliyatı genel ya da spinal (bölgesel) anestezi altında uygulanabilir.
Yapılan iş aslında birebir açık operasyonla aynıdır, farkı bir kesi olmamasıdır. Kamera ve ışık sistemi içeren tüp şeklinde bir aletle penisten girilir, üretra boyunca ilerlenip prostat ve mesane görüntülenir. Sözü geçen aletin çalışma kanalından laser probu gönderilir, laser enerjisi ile büyümüş olan prostatın iç dokusu kapsülden ayrılarak tamamen serbest hale getirilir ve mesane içine bırakılır.
Ardından mesane içinde serbest halde bulunan prostat, morselatör adı verilen aletle parçalanıp küçük parçalar halinde aspire edilerek vücut dışına alınır. Bu operasyon ile boyutu ne kadar büyük olursa olsun idrar akışını engelleyen prostat dokusunun tamamı çıkarılabilir.
HoLEP’in Avantajları Nelerdir ?
Diğer endoskopik ameliyatlar prostatın boyutu büyükse (özellikle >80gr) yapılamaz. Geleneksel prostat ameliyatları ile karşılaştırıldığında hızlı iyileşme ve belirtilerin kısa sürede düzelmesi nedeniyle avantajlıdır. HOLEP sonrası prostatın tekrar büyüme olasılığı yok denecek kadar azdır.
Tekrar operasyon gerekliliği 10 yıl sonunda HOLEP sonrası %0.7 iken, bu oran TURP sonrası %10-15’dir. Uzun bir süre referans teknik olarak kabul edilen TURP ile HOLEP’in karşılaştırıldığı çalışmaların tümünde HOLEP’in avantajları gösterilmiştir; daha az kanama ve kan nakli gerekliliği, ameliyat sonrası sondanın daha kısa kalması, hastanede daha kısa kalış süresi, aktif hayata daha hızlı dönüş.
Bunun yanında işeme ile ilgili belirtilerin düzelme ve idrar akış hızının artış oranı HOLEP yapılan hastalarda diğer endoskopik ameliyatlara göre daha iyidir.
Teknolojik üstünlüğü nedeniyle HOLEP diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında göreceli olarak daha maliyetlidir. HOLEP operasyonu olacak hastaların kullanılacak laser cihazının varlığını, teknik özelliklerini ve cerrahın tecrübesini göz önünde bulundurmalarını öneririm.