Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Üroloji hangi hastalıklara bakar? Üroloji, idrar yolları ve cinsel organlarla ilgili rahatsızlıkları inceleyen tıp dalıdır. Ürolojinin çalışma alanı oldukça geniştir. Çünkü mesane, böbrek, prostat başta olmak üzere pek çok yapı ürolojinin incelediğini sisteme dahildir.

Üroloji hangi hastalıklara bakar sorusu pek çok insan tarafından araştırılmaktadır. Ürolojinin androloji, kadın ürolojisi, fonksiyonel üroloji, nöroüroloji, rekonstrüktif üroloji, endoüroloji, üroonkoloji ve çocuk ürolojisi olmak üzere pek çok alt branşı vardır.

Bir üroloji uzmanının tanı ve tedavi alanına giren bazı hastalıklar şunlardır:

  • Böbrek taşları,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Cinsel işlev bozuklukları,
  • Bel soğukluğu ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Erkeklerde kısırlık vb.

Üroloji Erkeklerde Hangi Hastalıklara Bakar?

Pek çok insan bir sağlık sorunu olduğunda hangi bölüme başvuracağını bilememektedir. Üroloji bölümü erkeklerde, böbrek, mesane, üreter, üretra, testis, penis, skrotum ve prostatla ilgili hastalıkların yanı sıra kısırlık, idrar kaçırma, düşük testosteron, genital siğiller gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisi ile de ilgilenmektedir.

Mesane Kanseri

En yaygın belirtisi idrarda kan görülmesidir. İdrar yaparken yanma ve zorlanma gibi belirtiler kanamalara eşlik edebilir. Ancak kesin tanı şüpheli alanlardan örnek alınarak patolojik inceleme sonucu konur. İlaçla tedavi veya ameliyat mesane kanserinin tedavi seçenekleridir.

Prostat Kanseri

Erkeklerde yaşlanmaya bağlı olarak prostat bezi genişler. Bu durum beraberinde pek çok sağlık problemini getirir. Bu nedenle erkeklerde 50 yaşından sonra düzenli prostat muayenesi önerilir. Sık idrara çıkma, idrarda kanama, pelvik bölgede ağrı, sırt ve göğüs bölgesinde ağrı prostat kanserinin yaygın belirtileridir.

Testis Kanseri

Testislerde ele gelen ağrısız kitleler testis kanseri şüphesi oluşturur. Kesin tanı için ultrasonik ve fiziki muayeneler gerekir. Bunun yanı sıra patolojik incelemeler sonucu tedavi seçenekleri değerlendirilir. Genellikle genç-orta yaş erkeklerde görülen bu kanser türünde kitlenin alınmasıyla birlikte ve ilaç tedavileri uygulanabilir.

Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Böbrek Kanseri

Halsizlik, ani kilo kaybı, böbrek ağrısı, karın ağrısı, geçmeyen yüksek ateş ve ele gelen kitleler böbrek kanseri belirtisi olabilir. Ürolojik ve onkolojik incelemeler sonucu kesin tanı konulan bu kanser türünde böbreğin bir kısmının alınması ve ilaç tedavileri değerlendirilir.

Bu hastalıkların yanı sıra ürolojinin alanına giren bazı hastalıklar şunlardır:

  • Böbrek taşları,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Cinsel işlev bozuklukları,
  • Bel soğukluğu ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Erkeklerde kısırlık vb.

Ürolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Rahatsızlıkla ilgili üroloji doktoruna başvuru yapıldığında kan tahlili, idrar tahlili gibi laboratuvar tetkikleri yapılacaktır. Bunun yanı sıra fiziki muayene bazı hastalıkların tanısı için önemlidir. Doktor, hastanın vücudundaki hastalık belirtilerini tespit etmek için elle muayene edebilir. Bazı durumlarda ultrason ile muayene de gerekebilir. Özellikle mesane, böbrek ve idrar yollarındaki kitle ve taşların tespiti için ultrason muayenesi belirleyicidir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) teknolojileri de ürolojik rahatsızlıkların belirlenmesi için kullanılır.

Üroloji Kadınlarda Hangi Hastalıklara Bakar?

Kadınlarda üreme sistemi ile ilgili hastalıklar jinekolojinin alanına girer. Üroloji ise idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı, idrar kaçırma, mesane ve böbreklerle ilgili diğer sorunlarda kadınların başvurabileceği alandır. Bazı vakalarda jinekolog ve ürologlar birlikte çalışabilir.

Aşağıdaki hastalıklar da ürolojinin alanına girmektedir;

  • Akut renal yetmezlik,
  • Addison hastalığı,
  • Üriner inkontinans,
  • Enürezis nokturna,
  • Vezikoüreteral reflü hastalığı vb.

Üroloji Çocuklarda Hangi Hastalıklara Bakar?

Üroloji, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da cinsiyet organları ve idrar yolları ile ilgili sorunları inceleyen alandır. Çocuklarda sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonlarının tanı ve tedavisi için ürolojiye başvurmak gerekir. Üroloji; sünnet, hipospadias, böbrek taşı, mesane taşı, inmemiş testis gibi rahatsızlıkların tanı ve tedavisi ile de ilgilenmektedir.

Üroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Ürolojik bir rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir üroloji kliniğine başvurmalısınız. Toplumdaki bazı ön yargılar hastalıkların tanı ve tedavisini geciktirmekte ve istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir. Prof. Dr. Özgür Uğurlu aracılığıyla ürolojik problemlerinizin tanı ve tedavi sürecine başlayabilirsiniz. Bu alandaki sorularınız ve randevu talepleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Telefon
Whatsapp
Yol Tarifi